fbpx

Meer focus als ondernemer? Begin met een ochtendroutine

Als ondernemer heb je altijd meer dan genoeg te doen. Zelf merk ik altijd heel sterk dat ik een goede dag- en weekstructuur nodig heb om het overzicht te bewaren en echt wat voor elkaar te krijgen. Structuur zorgt ervoor dat ik meer focus als ondernemer heb en veel meer taken gedaan krijg. Om mijn dag gestructureerd te beginnen, heb ik voor mijzelf een ochtendroutine ontwikkeld. Dit ging in het begin niet zonder slag of stoot en ik pas mijn ochtendroutine nog vaak genoeg naar mijn behoefte aan. Maar altijd met als doel dat ik daarna rustig en met focus aan mijn dag kan beginnen. Vandaag deel ik met jou mijn favoriete ochtendroutine, zodat jij ook meer focus als ondernemer gaat krijgen!

Sta op een vast tijdstip op

Doordeweeks gaat mijn wekker altijd om 06.30 uur. Niet dat het per se nodig is, ik werk natuurlijk voor mijzelf en mijn vriend hoeft er dan ook nog niet uit. Maar voor mijn ritme is het een perfect tijdstip. Vaak ben ik toch al wakker en daarna heb ik genoeg tijd om mijn ochtendroutine rustig uit te voeren en echt even wat tijd voor mijzelf te nemen voor ik begin met werken. Als ik zelf niet mijn wekker zet, voel ik mij toch gehaast mocht ik een keer wat later wakker worden. Terwijl er op dat moment eigenlijk helemaal geen nood aan de man is. Het is gewoon geen fijn gevoel. Dus mijn eerste tip om meer focus als ondernemer te krijgen: zet een wekker op een vast tijdstip.

Drink een glas water

Na een lange nacht slapen heeft je lichaam behoefte aan vocht. Je hebt tenslotte heel wat uren geen druppel water meer naar binnen gekregen. Begin je dag daarom goed met een groot glas water. Zelf hou ik ervan om wat gember of citroen bij mijn water te doen, al is mijn eerste glas water altijd zonder toevoeging.

Zorg voor een goed ontbijt

Zelf kan ik echt niet zonder ontbijt in de ochtend. De laatste tijd lees ik steeds vaker over intermittent fasting (waarbij je 12 tot 18 uur niet eet) en iedereen moet het natuurlijk helemaal voor zichzelf weten, maar zonder een goed ontbijt kan ik mij gewoon niet focussen. Daarom sla ik mijn ontbijt nooit over. Ik let wel op dat mijn ontbijt voedzaam is en niet te zwaar valt. Waar ik vaak mee ontbijt? Plantaardige yoghurt met chiazaad en lijnzaad, fruit, eieren of crackers met kaas. Dit werkt voor mij het beste.

Neem de tijd voor jezelf

Vooral als je thuiswerkt kan het heel verleidelijk zijn om direct vanuit je bed achter je laptop te rollen. Vaak met het idee van: hoe eerder ik begin, hoe meer ik gedaan krijg. En hoe meer focus als ondernemer ik heb! Maar vaak werkt het zo niet. Gezond voor je geest is het niet en de kans bestaat dat je juist heel ongestructureerd en vermoeid aan de slag gaat. Juist als je eerst nog wat tijd neemt voor je eigen ontwikkeling, ga je daarna met veel meer energie, plezier, rust en zin aan het werk, waardoor je uiteindelijk meer gedaan krijgt in minder tijd. Dus is er geen noodzaak om maar zo snel mogelijk aan het werk te gaan.

Dat is precies de reden waarom ik in de ochtend graag nog wat tijd neem voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Dat kan een halfuur duren en soms een uur. Hoe ik die tijd indeel, ziet er vaak anders uit. Het ligt er net aan waar ik op dat moment behoefte aan heb. Maar ik doe altijd meerdere van onderstaande voorbeelden:

Mediteren

Na het opstaan 10 minuten mediteren zorgt ervoor dat ik rustiger aan de dag begin. Veel mensen vinden mediteren iets zweverigs, maar dat is het helemaal niet. Ik ben een persoon die best vaak met haar hoofd in de toekomst hangt en (te veel) nadenkt. Mediteren zorgt ervoor dat ik mij bewuster wordt van alles wat zich nu om mij afspeelt. Ook kan ik hierdoor emoties, die ontstaan door gedachten die nergens op gebaseerd zijn, makkelijker loslaten. Zo begin ik een stuk positiever aan mijn dag. Hiervoor volg ik een geleide meditatie van Headspace of Calm.

Wandelen

Doorgaans ben ik iemand die direct actief is als ze wakker wordt, maar ook ik heb wel eens moeite met opstarten. Ik vind het dan heerlijk om even 20 tot 30 minuten buiten te wandelen. De frisse ochtendlucht zorgt ervoor dat ik energie krijg en mij kalmer voel.

Affirmaties opzeggen

Affirmaties zijn korte maar krachtige zinnen waarmee je een gevoel versterkt. Door affirmaties hardop te zeggen, kun je beperkende overtuigingen ombuigen naar positieve gedachten, zodat je meer in jezelf gaat geloven. Toen ik voor de eerste keer affirmaties hardop zei, had ik het gevoel dat ik glashard tegen mijzelf loog. Het voelt vreemd om dingen over jezelf te roepen die op dat moment niet als de waarheid voelen. Maar zodra je het vaker doet en het langer volhoudt, ga je wél in deze krachtige zinnen geloven. Hierdoor zet je met veel meer zekerheid en plezier nieuwe stappen in je leven. Voorbeelden van affirmaties kunnen zijn: ik ben goed zoals ik ben, ik focus mij op positiviteit of ik ben liefdevol naar mijzelf toe. Het is belangrijk om je met affirmaties echt op het positieve te focussen. Dus niet: ik ben blij dat ik niet meer aanrommel in de ochtend, maar: ik heb structuur en focus. En ook belangrijk: je hoeft echt niet veel tijd te stoppen in het opzeggen van affirmaties, maar neem wel de tijd om affirmaties te bedenken die echt goed bij je passen en herhaal ze elke dag. Pas dan worden ze heel krachtig.

Dankbaarheid opschrijven

In 2016 ben ik begonnen met het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Elke dag schreef ik een aantal hoogtepunten van die dag op en waar ik dankbaar voor was. Ik begon hier ongeveer mee toen ik samen met mijn vriend op een boerderij in Australië werkte, ergens in een niemandsland, waar het vol insecten en slangen zat en bloedheet was. Maar door elke dag op te schrijven waar ik dankbaar voor was, leerde ik juist de heel kleine dingen weer waarderen. Het zet je zeker positiever in het leven, waardoor je meer vreugde ervaart. En je hoeft er echt niet lang mee bezig te zijn op een dag. Het liefst schrijf ik mijn dankbaarheid op in de avond, maar soms doe ik het ook wel eens in de ochtend als het bijvoorbeeld laat is geworden.

Lezen

Lezen zorgt voor mij echt altijd voor een energy boost. Het liefst lees ik boeken over persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Als ik alleen al in de ochtend even 10 minuten lees, dan krijg ik daar altijd zulke goede energie van. Deze energie neem je weer mee in de rest van je dag. Ik zorg er daarbij wel voor dat ik niet allemaal aantekeningen maak. Als ik dat wil, lees ik in de avond wel wat langer een boek. Het gaat bij mij in de ochtend echt om de (positieve) boodschap.

Sporten

Als laatste optie sport ik regelmatig. Soms maar een kwartier, dan weer een halfuur. Het gaat er bij mij om dat ik vooral even beweeg en daardoor een lekker wakker en positief gevoel krijg. Om te sporten gebruik ik vaak de apps van Daily Yoga en Nike Training of kijk ik de YouTube-video’s van Pamela Reif.

Zoals je ziet geef ik verschillende invullingen aan mijn ‘me-time’ in de ochtend. Ik doet niet alles elke ochtend. Ik kijk vooral waar ik op dat moment behoefte aan heb. Meestal ben ik er ook niet te lang mee bezig, zo’n halfuur tot een uur. Mijn hele ochtendritueel neemt bij elkaar ongeveer anderhalf tot twee uur in beslag, vanaf het punt dat ik opsta tot ik echt aan het werk ben. Meestal zit ik rond kwart over 8 of half 9 wel achter mijn laptop, wat voor veel ondernemers nog steeds vroeg is ;-).

Mocht je meer over ochtendroutines met een stukje zelfontwikkeling willen weten, dan kan ik je het boek The Miracle Morning van Hal Elrod aanraden. Dit boek heeft er bij mij voor gezorgd dat ik zoveel waarde hecht aan een goede ochtend.

Neem een douche (maar niet te lang!)

Als laatste stap voor ik begin met werken neem ik altijd een douche. Ik heb er zelf nooit zo’n moeite mee om kort te douchen (dat was vroeger wel anders!) dus dit duurt bij mij niet zo heel lang. Heb je er wel moeite mee? Zet dan een timer en stap eronderuit op het moment dat de timer afgaat. En niet stiekem de timer op een halfuur zetten, hè ;-). Het schijnt ook fantastisch goed voor je te zijn om je douchebeurt te eindigen met een flinke plens ijskoud water. Hier kan ik mijzelf echt niet toe zetten, maar voor jou is het misschien wel een gouden tip.

Stel drie doelen voor die dag

Ik heb ontzettend lang geprobeerd mijn dag van uur tot uur in te plannen, maar voor mij werkt dit gewoon echt niet. Want A) ik ben gaan ondernemen voor de vrijheid en ik beperk mijn vrijheid gigantisch door alles vast te leggen, B) mijn planning komt toch nooit uit want er komt altijd wel iets tussendoor of iets kost meer tijd en C) hoeveel je voor elkaar krijgt heeft niet per definitie te maken met het aantal uur dat je erin stopt. Het gaat vooral om het doen van de juiste dingen. Daarom is het zo belangrijk om meer focus als ondernemer te creëren. Zo ga je ook beter inzien welke taken belangrijk zijn voor groei en welke niet.

Tegenwoordig plan ik daarom mijn dag liever in aan de hand van doelen. Elke dag stel ik drie haalbare doelen voor mijzelf. Bijvoorbeeld het schrijven van een blogpost. Of het online zetten van een online cursus. Het opnemen van een video. Of het versturen van een nieuwsbrief. Dit geeft mij meer voldoening, rust en focus dan netjes van uur tot uur proberen te werken. En hé, laten we eerlijk zijn. Het mag ook allemaal wel een beetje speels zijn, toch?

Begin met focuswerk in plaats van reactief werk

Voorheen begon ik mijn dag graag met het legen van mijn inbox. Doe ik door het legen van mijn inbox groeien met mijn onderneming? Nee. Daarnaast ga je door het opschonen van je inbox vaak van de hak op de tak en voor je het weet ben je een vol uur bezig met kleine klussen en brandjes blussen. Voor anderen. Liever begin ik de ochtend met een taak waarmee ik mijn onderneming echt laat groeien. Het uitwerken van een nieuw product bijvoorbeeld. Of het opnemen van een video. Taken waarbij ik mijn volle aandacht nodig heb en geen afleiding kan gebruiken. Als ik in de middag dan wat minder concentratie heb, dan pas begin ik met werkzaamheden als mailtjes en berichten beantwoorden. Dit zorgt er echt voor dat ik meer focus als ondernemer heb en daardoor ook sneller mijn doelen behaal.

Wat is jouw ultieme tip om meer focus als ondernemer te krijgen?

Deel het met anderen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *