Doelen stellen voor je website is iets waar de meeste ondernemers pas mee beginnen als hun website al een tijdje online staat. Logisch, want het is in het begin ook hartstikke moeilijk om realistische doelen te stellen. Maar tegelijkertijd is het zonde om het niet te doen, want hoe jouw website eruitziet en overkomt op de lezer, hangt nauw samen met jouw websitedoelen. Je websitedoelen bepalen in feite hoe je website eruit zou moeten zien en wat voor (online) marketing je inzet om je diensten en/of producten te promoten. Je kunt dus maar beter zo snel mogelijk voor jezelf bepalen wat jouw doelen zijn!
Daarom help ik je vandaag om ook doelen te stellen voor je website. Geen paniek, je hoeft niet direct met allemaal cijfers en onderbouwingen aan te komen. We kijken vooral naar de basisdoelen, zodat je vanuit daar in de toekomst specifiekere doelen kunt gaan stellen.
Welke websitedoelen je kunt bepalen
Wat wil jij uiteindelijk met je website bereiken? Als ondernemer kun je veel verschillende redenen hebben om een website te beginnen. Misschien is het altijd al je droom geweest om een webshop te beginnen met planten. Of wil je een portfolio kunnen laten zien met je illustraties. In het eerste geval wil je duidelijk inkomsten genereren met je website, terwijl je met een portfolio hoogstwaarschijnlijk vooral informeert.
Hieronder laat ik je 8 websitedoelen zien waarin vrijwel alle websites passen. Belangrijk om te weten: je website hoeft nooit maar één doel te hebben. Veel websites zijn een combinatie van meerdere doelen. Ook ik gebruik er meerdere tegelijk.
#1 Je wilt je doelgroep informeren
Als eerste kan je websitedoel zijn om je doelgroep te informeren. Veel ondernemers gebruiken hun website als een online visitekaartje. Ze willen hun doelgroep vooral relevante informatie bieden zodat de doelgroep ze alvast wat beter leert kennen. Deze websites hebben eigenlijk altijd een contactpagina, een pagina met informatie over het bedrijf en een pagina met informatie over producten/diensten. Denk bijvoorbeeld aan gemeentewebsites, websites van winkels die alleen op fysieke locaties hun producten verkopen, festivalwebsites en sites van restaurants.
#2 Je wilt je branding promoten
Een website kan jouw merk heel goed versterken. Grote bedrijven als Milka zijn groot geworden door hun herkenbare branding. Om dat merkgevoel alleen nog maar meer te versterken, zie je vaak dat dit soort bedrijven een website online zetten waarop van alles over hun producten te vinden is. Vaak gecombineerd met veel beelden, sfeerfoto’s, prijsvragen, spelletjes en andere acties om mensen nog enthousiaster over het merk te maken.
#3 Je wilt inkomsten genereren
Begin je een webshop of wil je betaalde online diensten aanbieden op jouw website? Dan is jouw voornaamste websitedoel dat je inkomsten wilt genereren. Het is dan natuurlijk belangrijk dat mensen op een eenvoudige en snelle manier een aankoop kunnen doen. Je hebt websites die echt puur op verkoop zijn gericht, zoals bol.com, maar ook gecombineerde websites waarop het daarnaast belangrijk is om bijvoorbeeld het merk te promoten.
#4 Je wilt leads verzamelen
Leads zijn contactgegevens die je via je website verzamelt van potentiële klanten. Het doel van je website kan bijvoorbeeld zijn om zoveel mogelijk mensen een gratis weggever te laten downloaden. In ruil daarvoor krijg jij een e-mailadres en kun je deze bezoekers in de toekomst benaderen met je diensten of producten. Zo bouw je een online kring op van potentiële klanten.
#5 Je wilt service aanbieden
Service bieden hangt vaak nauw samen met informerende websites, maar toch zit er soms een klein verschil in. Sommige bedrijven zetten bijvoorbeeld een website (of alleen een pagina op) om een proces voor de klant wat eenvoudiger te maken. Stel dat je iets retour wilt zenden, dan kun je soms online een formulier invullen waardoor je alleen nog maar een etiket hoeft te printen. Dit is een stukje service. Ik kan bijvoorbeeld ook online een afspraak maken bij mijn huisarts en vorige afspraken terugzien in een kalender met de daarbij behorende kostenoverzichten. Ook dit is een stukje service.
#6 Je wilt content delen
Blogs zijn typische voorbeelden van websites waarop voornamelijk content wordt gedeeld. Als ondernemer is dit vaak ook een verdienmodel. Je kunt bijvoorbeeld andere bedrijven laten betalen voor een link in het artikel. Of zelf dingen promoten in je blogs met behulp van affiliatelinks.
Lees ook: Je blogdoelen bepalen om je website te laten groeien
#7 Je wilt boekingen regelen
Websites als Skyscanner en Booking.com willen met hun websites vooral zoveel mogelijk tickets zien te verkopen. Dit valt in het straatje van inkomsten genereren, maar is net even een andere tak. Vaak werken dit soort websites als een soort tussenpersoon en ontvangen ze een commissie over de omzet.
#8 Je wilt toegang verschaffen tot een online product
Deze websites zijn vaak niet voor iedereen (onbetaald) toegankelijk maar zijn wel steeds meer in opkomst. Steeds meer ondernemers bieden namelijk online cursussen aan. Vaak wordt dit op een subdomein aangeboden, waardoor het subdomein puur als doel heeft om toegang te verschaffen tot een online product.
Je websitedoelen specifiek maken
Heb je nu al helder voor jezelf wat in de basis jouw websitedoelen zijn? Ja? Mooi! Om in te zien of je ook daadwerkelijk je websitedoelen behaalt, is het belangrijk om aan deze basisdoelen specifiekere doelen te hangen. In het begin zal dit nog lastig zijn. Je hebt tenslotte nog geen resultaten waar je je doelen op kunt baseren. Maar die ga je wel krijgen!
Als eerste raad ik je aan om Google Analytics en Google Search Console te installeren. Met deze programma’s krijg je veel meer inzichten in het verkeer op jouw website. Probeer daarna doelen voor jezelf te stellen die SMART zijn. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Bijvoorbeeld: op 30 juni wil ik minimaal 5.000 unieke bezoekers per maand via Google op mijn website krijgen. Met een programma als Google Analytics kun je dit eenvoudig meten. Door doelen te stellen en eventueel bij te schaven zie je al gauw of je aan het groeien bent. Maar ook of je daadwerkelijk je doelen behaalt. Verkoop je niets terwijl je hoofddoel inkomsten genereren is? Dan weet je dat je nog even aan het werk moet om dat voor elkaar te krijgen.