fbpx
Hand op laptop naast notitieboek

10 snelle SEO-tips om je blogpost een boost in de zoekresultaten te geven

Je hebt een fantastisch idee voor een nieuwe blogpost in je hoofd. Maar je bent echt even kwijt hoe je deze blogpost nu zo opmaakt dat Google ‘m ook leuk vindt. Een probleem? Nee hoor, laat je hier niet door tegenhouden. Ga gewoon lekker schrijven en maak daarbij gebruik van deze 10 snelle SEO-tips. Met deze 10 snelle SEO-tips geef jij namelijk al jouw artikelen een boost om net wat meer kans te maken op een mooie plaats in de zoekresultaten. Veel succes en plezier met schrijven!

10 snelle SEO-tips voor elke blogpost

Focus op één zoekwoord

Houd het schrijven voor jezelf gemakkelijk en richt je in een blogpost op hooguit één zoekwoord of zoekterm. Dit kan natuurlijk ook een long tail keyword zijn. Zo maak je het makkelijk voor jezelf om de focus op het verhaal te houden en is het duidelijk voor de lezer en Google waar je tekst over gaat.

Gebruik koppen/headings voor de leesbaarheid

Voordat de meeste mensen beginnen met lezen, scannen ze in een fractie van een seconde de tekst. Valt er niets te ‘scannen’? Dan zijn ze ook zo weer weg. Je maakt je tekst scanbaar door gebruik te maken van H1-, H2- en H3-koppen (en soms zelfs H4 en H5). Zo ziet iedereen direct wat zij kan verwachten. En het ziet er een stuk aantrekkelijker uit dan een grote lap tekst op een pagina. Zorg ervoor dat je het liefst je zoekwoord in een aantal koppen zet en sla het zoekwoord in de eerste kop nooit over.

Zorg dat je blogpost uit minimaal 300 woorden bestaat

Jouw content moet het antwoord geven op de vraag van je bezoeker. En dat lukt je niet in slechts een paar woorden. Daarom is het belangrijk om je tekst uit minimaal 300 woorden te laten bestaan. Ook Google vindt dit heel belangrijk. De zoekmachine heeft namelijk dat woordaantal nodig voordat hij echt begrijpt waar een tekst over gaat. Pas dan kan je blogpost goed geïndexeerd worden in de zoekresultaten.

Wissel je tekst af met beelden

Het ligt er misschien net aan waar je blogpost over gaat, maar afbeeldingen zorgen voor een fijne en belangrijke afwisseling in een stuk tekst. Zeker als je een heel uitgebreide blogpost schrijft. Maak daarom je tekst op visueel gebied zo aantrekkelijk mogelijk door relevante afbeeldingen toe te voegen, maar bijvoorbeeld ook video’s en Google Maps-kaarten. Bij mij op mijn website vind je niet veel afbeeldingen in de blogs. Op mijn reiswebsite staan daarentegen overal foto’s en kaarten tussen. Een bestemming spreekt nu eenmaal meer tot de verbeelding dan SEO ;-).

Telefoon met koffiemok en bloemen

Plaats interne en externe links

Je wilt natuurlijk graag dat je lezer zoveel mogelijk waardevolle informatie op je website kan vinden. Verwijs daarom altijd intern naar andere blogposts en pagina’s die een connectie hebben met het onderwerp waar je over schrijft. De kans is dan groot dat de lezer doorklikt en langer op je website blijft. Ook kan het helemaal geen kwaad om zo nu en dan eens naar een website van een ander te verwijzen. Je moet niet bang zijn dat je daarmee potentiële klanten verliest (tenzij je echt naar een directe concurrent verwijst), de lezer is je alleen maar heel dankbaar dat je zo behulpzaam bent.

Zet je zoekwoord in de url

Om Google nog net even wat sneller te laten begrijpen waar je tekst over gaat, is het slim om je zoekwoord in de url te zetten. Probeer verder de url zo leeg mogelijk te houden. Bestaat je zoekwoord uit meerdere woorden? Zet dan streepjes tussen de woorden in, zodat zowel de lezer als Google begrijpt dat het om individuele woorden gaat. Is je zoekterm appeltaart met kaneel? Dan wordt je URL bijvoorbeeld zo: www.bladiebla.nl/appeltaart-met-kaneel.

Let op je spelling

Een van de belangrijkste snelle SEO-tips die ik je kan geven wordt vaak nog ondergewaardeerd, en dat is je taalgebruik. De kwaliteit van je tekst is namelijk belangrijker dan ooit. Een tekst waar veel fouten in staan, leest niet lekker weg. En tegenwoordig hebben zelfs de zoekmachines in de gaten wanneer iets op een verkeerde manier geschreven wordt. Probeer daarom zo min mogelijk fouten in je teksten te maken. Heb je moeite met taal? Laat dan een ander je teksten nakijken voordat je het publiceert. Maak trouwens ook niet opzettelijk fouten in zoekwoorden. Daar kon je voorheen misschien meer bezoekers mee naar je website trekken, maar tegenwoordig is het echt not done. Je maakt je lezer er niet blij mee.

Vul de meta description in

De meta description is het stukje tekst dat je in de zoekresultaten van Google bij je website ziet staan. Dit kun je zelf schrijven door bijvoorbeeld een plugin als Yoast te installeren. De meta description heeft geen directe invloed op de vindbaarheid van je blogpost in Google. Maar als jij een aantrekkelijke meta description schrijft en daardoor meer mensen op jouw link klikken, kan het wel hoger in de zoekresultaten terechtkomen. Het is het dus altijd waard om in te vullen. Zie het als het visitekaartje naar je website toe.

Gebruik synoniemen voor je zoekwoord

Hoe je een tekst echt lekker leesbaar maakt? Door synoniemen te gebruiken! Bied jij als coach bijvoorbeeld een workshop aan? Dan kan je ook echt wel eens het woord training ertussendoor gooien. Of misschien wel het woord masterclass. Zo maak je de tekst veel levendiger. Waarschijnlijk vind je dat zelf ook veel prettiger lezen. Tenzij je misschien over friet schrijft. Of patat. Dan kan je het beter bij een van de twee houden ;-).

Zet je lezer op de eerste plaats

En eigenlijk zou deze snelle SEO-tip ook op de eerste plaats moeten komen! Het is soms heel aantrekkelijk om een blogpost vol zoekwoorden te proppen, in de hoop dat het dan beter opgepakt wordt door Google. Maar wat er dan vaak gebeurt, is dat de tekst helemaal niet goed leesbaar meer is. Focus je daarom in de eerste plaats op je lezer. Wat voor boodschap wil je overbrengen met jouw blogpost? Wat leert de lezer ervan? Maakt het impact? Pas dan gaat jouw blogpost echt beter scoren in de zoekresultaten!

Welke van deze snelle SEO-tips ga jij inzetten voor jouw volgende blogpost?

Deel het met anderen:

1 gedachte over “10 snelle SEO-tips om je blogpost een boost in de zoekresultaten te geven”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *